?Forstår du hvor VIKTIG ditt valg er og hvilken stilling du tar til organdonasjon?

Har du tenkt på det eller føler du at du ikke forstår opplegget nok, eller vet nok til å kunne ta stilling til en så viktig avgjørelse?
Det er veldig mange som ikke helt forstår hvordan ting ligger ann med en organdonasjon, eller hva du gjør som organdonor. Du redder liv og kan hjelpe opp til 7 mennesker hvis du skulle komme ut for en ulykke, eller livet ditt skulle ta slutt. Hvorfor ta med seg friske organer med deg og la de råtne bort?
Jeg har hørt mange si at de ikke kunne tenke seg å bli donor fordi de ikke vil "kuttes opp" og vil ha med "hele seg" i graven sin. Unnskyld meg, folk skal få ha en egen mening, men til det sier jeg bare , går det ann å bli så egoistisk? Unnskyld for at jeg mener dette, alle er ikke det, men jeg synes man kan kalle det egoisme når man ikke vil hjelpe andre det å leve videre. Men jeg respekterer andres valg og mening, og håper dere respekterer min.
Den dagen du ikke skal være her mer, hva er vitsen med å ta med seg perfekt flotte friske organer? Du er ikke der mer, bare kroppen din er igjen, "hele deg" er vekk uansett for i det du er borte er ikke kroppen din mer enn et skall, hvorfor ta med deg organene ned i jorda for at de skal råtne bort? Er det ikke mye bedre å gi livet i gave videre til noen som virkelig trenger det? Kanskje ligger det en som matcher akkurat ditt organ og dør pga legene ikke finner en match. Hvorfor ikke forstå at kroppen og organene ikke er "deg" når du blir borte, eller du kan se på det som at i stedet for at du bare skal død.. så ingenting.... Så kan du gjøre en forskjell og hjelpe de som fortsatt har en sjanse til å leve ved å få akkurat ditt organ?Jeg har kommet i kontakt med Troels Normann Mathisen som er Informasjonskonsulent (...og hjerte-, lunge-, levertransplantert) for organdonasjon.no. Han ønsket at jeg skulle ta opp og fortelle om det han driver med:)
De startet et prosjekt for noen år siden og nå reiser han rundt på skoler i Norge og holder foredrag om akkurat dette, organdonasjon. Folk synes dette er til stor hjelp med å forstå og det er et bra foredrag som fenger.
"Bakgrunnen for dette skoleprosjektet er et ønske om å få større oppmerksomhet om organdonasjon blant ungdom."

Dette er noe av det som har blitt sagt etter foredraget:

Anne, Nordkjosbotn vgs (lærer):
Jeg har hatt time med biologi 1 elevene og en del av elevene fra VG1 stud. spes. i dag. De var veldig fornøyd med gjesteforelesninga. Mange av dem hadde tatt opp temaet hjemme. Biologi 1 elevene sa at det at du kunne snakke om et så alvorlig tema og få oss til å le samtidig gjorde at det var lettere å snakke om. Og som en av de sa: "Han klarte jo å få alle til å følge med, det er ikke helt vanlig". Så, takk for besøket!

Mari:
Før foredraget kunne jeg ikke så mye om organdonasjon. Jeg visste jo selvsagt at man ga fra seg organer for å redde andre, men ikke så mye om alle kriteriene rundt det. Foredraget var virkelig verdt å høre på, og det gjorde så jeg ble positiv til donasjon. Alle burde se foredraget og gjøre seg opp en mening, uansett om det er positivt eller negativt.

Tror du det her hadde vært noe for skolen/klassen din så ta det opp med læreren din, Vil du ha besøk, ta kontakt med: troels.mathisen@organdonasjon.no.
Det er utrolig lærerikt, og jeg mener ingen har vondt av et foredrag som faktisk kan forklare ting klart for deg, men samtidig på en "morsom" lett måte.

Den lille filmsnutten her er av Troels, den er en av historiene i filmen en gave for livet

.


Hadde dette interessert deg? Og har du tenkt på hvor viktig organene dine er? Jeg selv har byttet hjerte en gang, og må dessverre nå 3 år etter bytte igjen.. ting har ikke gått min vei første gangen, men satser på at det neste hjertet jeg får skal vare livet ut.. Det er hardt å vente, det er litt vondt fordi jeg venter faktisk på at en annen skal bli borte fra sin familie, men ikke bare det, den personen må også være villig til å gi fra seg organene i stedet for å ta de med seg.

På organdonasjon.no kan du forresten vise ditt valg og støtte organisasjonen organdonasjon ved å kjøpe t-skjorter eller gensere osv:) Det er virkelig ikke dyrt, og jeg synes så absolutt at det er verdt den lille summen.
Jeg selv venter 1 genser og 2 t skjorter i postkassen min en av de nærmeste dagene. Trykk her for å komme til nettbutikken. :)

 

Det som du ser på bildene over er 2 av motivene du kan velge mellom;) ellers er det omtrent i alle farger du kunne tenke deg:) sjekk innom, og finn ut hvor du står, og prøv å forstå hvor viktig dette er!

Ha en fin mandgaskveld, det skal jeg ha:) kanskje jeg får hjerte i natt? det rart å måtte håpe på dette, men det hadde vært flott:) Hilsen fra bloggern<3


36 kommentarer

Nathalie Dahl Naalsund

29.nov.2010 kl.22:36

fint skrevet! dette hjelper mange vil jeg tro :)

Helene Andresen

29.nov.2010 kl.22:42

Nathalie Dahl Naalsund: Tusen takk:) ja jeg håper virkelig det!

29.nov.2010 kl.23:39

Jeg har tatt standpunkt for mange år siden, og jeg sier JAAAA!! til organdonasjon. Syns det er viktig å kunne gi noe igjen her i livet, når tiden er her til at jeg ikke finnes lengre. Alle rundt meg er vel informert om mitt valg, og alle støtter det. Har desverre kjent folk som har gått bort brått, og etter dette ble temaet organdonasjon ganske mye diskutert i mitt nærmiljø. Føler at stadig flere ser nytten av det, og jeg tror ikke jeg har pratet med en eneste person som sier nei til det. Kortet mitt er fylt ut og ligger i lommeboka, gubben veit at hvis noe skulle skje så skal de bruke det de kan bruke, og det samme vet familie og venner.

Håper alle andre der ute også ser nytteverdien av å kunne redde andres liv når ens eget er forbi. Fantastisk flott at du tar opp en slik ting i bloggen din.

Magne D. Antonsen

30.nov.2010 kl.15:49

Hei Helene, jeg heter Magne og jobber på VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden.

© Mariann Johansen

30.nov.2010 kl.21:37

Jeg har donorkort i lommeboka, har hatt det i flere år! Flott å få minnet folk på dette! :)

Janne

30.nov.2010 kl.21:42

Hei Helene.

Jeg har hørt om deg av mannen min som har møtt deg på hjerteavdelinga på Riksen. Ville bare si at det er kjempeviktig det du skriver i dette innlegget, og kjempebra at du tar det opp. Det blir vel mer og mer fokus på organdonasjon i tiden fremover (får vi ihvertfall håpe..), men om noen vil se enda en grunn til hvorfor man bør ta stilling og hvor viktig det er for noen å få et organ, kan de godt ta en titt på bloggen vår (ekholdtarcilla.blogg.no).

Livet blir ikke alltid som man har forestilt seg, men da er det godt å vite at selv om man er uheldig så kan man få leve videre om man får et nytt organ:)

Håper det kommer et hjerte til deg snart, og at det er "full klaff" denne gangen:)

Lykke til:)

Helene Andresen

30.nov.2010 kl.22:19

Magne D. Antonsen: Tusen takk Magne, er så bra å få spredd litt mer infromasjon om det her!

Helene Andresen

30.nov.2010 kl.22:22

Janne: Tusen tusen takk Janne:) Du er helt rett, men som du også sier det er godt å vite at man kan få sjansen til å leve videre ved at man får et nytt organ, og at det er mulig:)

Lykke til videre hos dere, håper alt fortsetter å gå som nå!

Skaam

30.nov.2010 kl.22:58

Helene, jeg har tatt min beslutning, jeg skal skrive under på ett kort!!! dette var veldig overbevisende, og du veit hva jeg tenker hver gang jeg prøver og skrive på donasjonskortet.

Håper du blir glad nå <3

Helene Andresen

30.nov.2010 kl.23:11

Skaam: Du aner ikke hvor mye det her betyr Silje, stolt av deg! :)

Å ja<3 jeg er glad nå:)

Lilth

30.nov.2010 kl.23:36

Donorkort i lommeboka, donorkort i bilen, donorkort i begge "faste" veskene min og et donorkort i den mest brukt jakka. Det er veldig viktig å ha det lett tilgjengelig hvis uhellet (for min del) eller hellet (for noen andre) skulle være ute.

Kjæresten min og jeg har hver vår t-skjorte i rødt og har hatt donorkort siden vi fylte 18. Den dagen jeg forlater denne jorda, så skal alt nyttig i meg hjelpe andre, og resten skal kremeres, for det som skjer med en kropp etter begravelsen og noen år under jorda, er rett og slett ekkelt.. Nei takke meg til kremering og urne :)

ego

30.nov.2010 kl.23:38

Hei. synes det er veldig bra at du sprer budskapet om organdonasjon, og får folk til å tenke på dette, og ta ett informert og bevisst valg om dette. Men det å kalle de som ikke vil bli organdonorer for egoister synes jeg blir feil. Man må faktisk respektere folks valg, og ingen skal presses til å bli organdonor om de ikke ønsker det.

Jeg har tenkt mye på dette, og tatt stilling til organdonasjon for flere år siden, og jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil være organdonor og jeg krever faktisk respekt for mitt valg, ettersom dette er ett gjennomtenkt bevisst og informert valg.

Det man kan kreve av folk er at de tar en stilling til spørsmålet, men valget de tar skal respekteres uansett.

Lykke til med nytt hjerte. Selv om jeg ikke personlig vil være organdonor så er jeg helt for organdonasjon, og synes det er veldig fint av folk å gjøre det.

Helene Andresen

30.nov.2010 kl.23:47

ego: jeg sier ikke at jeg kaller dere som velger å ikke donere bort egoister, og jeg respekterer valget du og andre tar, men som du sier selv også, man må respektere andres meninger, og jeg mener at det er egoistisk å ta med seg noe som kan redde liv, men det er bare min mening, ikke alle andre sin, og jeg respekterer mening og ditt valg.

Tusen takk:)

Helene Andresen

30.nov.2010 kl.23:50

Lilth: hehe kjempe flott! enig med deg der ang hva som skjer med kroppen etter begravelsen.. usj.. og kjempe glad for at du har den innstillingen "alt nyttig i meg hjelpe andre" :) utrolig bra:D

E. Aa.

01.des.2010 kl.00:19

JA, til organdonasjon!!

Har selv vært så heldig å få livet i gave på nytt takket være donasjon for noen år siden.

Tenk, på grunn av dette har gutten min fortsatt en mamma og mannen min fortsatt sin kone, og jeg er EVIG takknemmelig til du ukjente.

Har selvfølgelig donorkort både i lommebok og i bil, og mine nærmeste er for lengst informert om mitt standpunkt.

Tror på et liv etter dette, og tenk da så flott å vite at du har gitt livet i gave til opptil flere personer når ditt nåværende er forbi.

Det er allikevel viktig å respektere at ikke alle og en hver er for donasjon, det kan være mange grunner til dette, men det er gledelig å se at vi stadig blir flere i "klubben" Organdonasjon.

Lykke til med nytt hjerte<3

Helene Andresen

01.des.2010 kl.00:25

E. Aa.: "Det er allikevel viktig å respektere at ikke alle og en hver er for donasjon, det kan være mange grunner til dette, men det er gledelig å se at vi stadig blir flere i "klubben" Organdonasjon" Helt enig med deg, og jeg respekterer at ikke organdonasjon er noe for alle:)

Liker også det du sier om livet etter dette:)

Hufsa

01.des.2010 kl.01:36

Så fint at folk skriver om dette:) Har nylig gitt blod for første gang selv, og kunne tenkt meg å bli donor også. Om hodet mitt blir mos i en bilulykke, hva skal jeg med hjerte, nyrer etc?:P Panting er bra for miljøet;)

Men tror det er litt som med fremmedfrykt, det er mangel på kunnskap, og de færreste gidder å søke opp informasjon selv. Har ofte hørt at folk er redd for å ikke få like mye "effort" i redding av livet deres om dem er organ donorer.

Helene Andresen

01.des.2010 kl.11:45

Hufsa: hehe sant, panting er bra for miljøet:)

Det er det som er så dumt, om folk bare tørr eller bare setter seg litt utenfor komfort sonen sin og sjekker det ut vil de se at det er utrolig bra å være organdonor. Redningen av livet til et menneske er like stort selvom du er donor, det er jeg 100% sikker på. De stopper ikke opp og sier: "Nei, ta stopp, vi tar organene" for det er uansett etter helt ferdig livredning de sjekker opp om man er organdonor.

Wendys

01.des.2010 kl.11:48

Personlig er jeg for organdonasjon og bærer donorkort i veska. Den dagen jeg ikke har bruk for mine organer lenger vil jeg gledelig gi dem videre til andre som har bruk for dem.

Helene Andresen

01.des.2010 kl.11:58

Wendys: Kjempe bra:D

Ine

01.des.2010 kl.12:01

Herlig! Jeg skrev om dette i VGs papiravis for noen mnd siden! Viktige saker! Supert at flere unge blogger om dette ! Go go! :D

Helene Andresen

01.des.2010 kl.12:15

Ine: Så bra! ja det her er viktig, og det er så bra at flere får øynene opp for dette :D

01.des.2010 kl.12:19

Min søster har selv fått nye lunger og det reddet livet hennes og syntes det er så flott når personer som deg Helene setter fokus på organdonasjon! Om denne personen ikke hadde vært organdoner er det ikke sikkert min søster hadde levd i dag. Jeg må og si at jeg respekterer meningen til dem som ikke vil være organdoner, men hadde det vært DERE som trengte nytt hjerte eller annet organ da er dere plutselig for at andre skal være det. Det er egoistisk å ville ta imot organ men ikke gi synes jeg!! Håper du snart får telefonen du venter på Helene:)

Helene Andresen

01.des.2010 kl.12:40

Anonym: "men hadde det vært DERE som trengte nytt hjerte eller annet organ da er dere plutselig for at andre skal være det." er helt enig med deg om at det er akkurat sånn det er.

Tusen takk:) Håper det:)

Therese

01.des.2010 kl.12:54

Jeg er helt enig med deg Helene. Mange tenker faktisk ikke over dette, og for mange så er det bare noe man blar forbi i Hjemmet eller Se og Hør, for dette "er ikke noe som skjer oss uansett".

Det var i hvertfall sånn jeg tenkte før det skjedde med deg, det var ikke det at jeg ikke brydde meg. Men man tenker ikke over at dette faktisk kan skje hvem som helst, og at man burde ta stilling til om man vil være donor eller ikke. Hvis jeg skulle komme utfor en ulykke så ønsker jeg selvfølgelig å donere bort mine organer, man kan jo fatisk redde 7 liv! og rundt disse 7 menneskene som venter på organer så er det 7 familier som har det tungt. Tenk så mange mennesker akkuratt DU alene kan glede ved å donere bort organer du ikke har bruk for den dagen du dør.. Jeg tenker i hvertfall over dette, og jeg vet godt hvor tøft det er å se ett nært familiemedlem ha det så vondt samt at jeg vet hvor tøft det er for familien rundt. Jeg er evig takknemlig for all hjelp og støtte du og vi fikk på Riksen og det første hjertet du fikk. Og jeg kommer til å være om ikke mer takknemlig for det neste hjertet du skal få!

Grattis Helene med ¨å ha kommet med på leserenes VG! Nå kan du spre budskapet til flere, og dette er ett viktig tema!

Jeg heier på deg og lover å ikke "svime" av neste gang du skal opereres! hehe...

Stor klem fra Storesøster :)

Helene Andresen

01.des.2010 kl.13:09

Therese: Tusen tusen takk Therese:) du skal få lov å "svime" av, hehe gir jo meg noe å le av når jeg våkner igjen:D Denne gangen og det nye hjertet skal vare livet ut! Da skal dere og hele familien få puste ut så kan vi heller slappe litt mer av sammen:)

Og det er sant som du sier, jeg bladde alltid videre og tenkte ubevisst "sånt kommer aldri til å skje meg/oss" - så feil kan man ta..

Klem fra lillesøster:D

RoyalGard

01.des.2010 kl.14:18

"Jeg har hørt mange si at de ikke kunne tenke seg å bli donor fordi de ikke vil "kuttes opp" og vil ha med "hele seg" i graven sin. Unnskyld meg, folk skal få ha en egen mening, men til det sier jeg bare , går det ann å bli så egoistisk?"

Du unnskyld meg. Jeg vil absolutt ikke donere bort mine organer, jeg er vel ikke egoistisk for det? Jeg har rett til og bestemme det selv, ikke bli diktert av slike som deg og sette folk i gapahuken fordi de mener at "det jeg er født med skal jeg begraves med"

Jeg er absolutt ikke egoistisk til vanlig, men når det kommer til kroppen min så bestemmer jeg selv. Om jeg vil bli donor eller ikke!

Ser at flesteparten her flyr rundt med Donor kort, kudos til dere og dere valg :)

Slik er det ikke for min del.

Jenny-Marlèn

01.des.2010 kl.14:30

Tusen takk for kommentaren! :) Kjempe fin blogg du har, Har et sånt organdonor klistre merke på bankkortet. Men vet ikke helt om det teller?

Helene Andresen

01.des.2010 kl.14:37

RoyalGard:Unnskyld meg, men les i det minste alt jeg skriver og ikke stykk det opp så det blir feil.. " Unnskyld for at jeg mener dette, alle er ikke det, men jeg synes man kan kalle det egoisme når man ikke vil hjelpe andre det å leve videre. Men jeg respekterer andres valg og mening, og håper dere respekterer min." Det her er min blogg og her skriver jeg det jeg mener og tenker, ikke hva alle vil høre, men jeg respekterer andre sine meninger, men du burde kanskje respektere meg også? Alle bestemmer over sin egen kropp, og det står ingen steder i dette innlegget at jeg mener noe annet enn det. Men helt ærlig, om du hadde vært på den andre siden av saken, her jeg er og venter på et nytt organ.. hadde du trengt et, kan du da ærlig si meg at du hadde takket nei og ment det samme da?

Helene Andresen

01.des.2010 kl.14:40

Jenny-Marlèn: Bare hyggelig det:) Tusen takk, de klistremerkene er flotte de, det som virkelig teller er at du forteller dine nærmeste om ditt ståsted, for det er til slutt opp til de å måtte si ja eller nei når det kommer til stykket:)

Agent Provokativ

01.des.2010 kl.16:42

he he... det er jeg som kom med den ideen at man kan resirkuleres når man blir organdonator og dør.. da skrev jeg for flere år siden en liten innlegg om det og fikk en CD for det.... jeg svarte til han bestefaren Odd Børetsen at han faktisk kan pantes ...da han sa i reklamen at han skulle ønske å pantes også, ikke bare flaskene...

forresten: Man kan bli organdonator selv om man lever fremdeles. Man kan donere bort en nyre om man har to friske nyrer... med en frisk nyre kan man leve i 100 år... jeg tror at man kan faktisk donere også en del av leveren for den kan regenereres tilbake, om jeg ikke tar feil.... ellers kan man donere bort også ryggmarg i levende tilstand.... og hud... og blod, selvfølgelig... de tre siste blir donert uten noen store tap...

Hedning

01.des.2010 kl.17:18

Idenne overbefolka verden er det egentlig viktigere at folk dør enn at de overlever,men det er selfølglig tabu det faktum at vi parrer oss og planeten til døden.

Nei til alt hjelpearbeid inkludert organdonasjon mange må dø skal planeten overleve.

Helene Andresen

01.des.2010 kl.22:51

Hedning: ok, det er din mening.. men jeg må si at der er jeg sterkt uenig!

Marilene

02.des.2010 kl.03:06

jeg kan ikke tro det Hedning skrev. Det er en ting å mene det, men å skrive sånt til en stakkars jente som venter på ett nytt hjerte?!! Men hva du vil, men hold noe tilbake da?!

Utrolig bra at du har skrevet om dette vennen <3 Du er sterk!!

Love you!!

Therese

02.des.2010 kl.12:12

Hedning 01.des.2010 kl.17:18: "Idenne overbefolka verden er det egentlig viktigere at folk dør enn at de overlever,men det er selfølglig tabu det faktum at vi parrer oss og planeten til døden.

Nei til alt hjelpearbeid inkludert organdonasjon mange må dø skal planeten overleve."

Vet du, dette er det værste jeg har hørt! At det er mulig å være så kynisk og arrogant!! Dette kunne du virkelig spart deg for syns jeg... Om du hadde vært i samme situasjon og ventet på ett organ, eller en i din nærmeste familie hadde ventet, så hadde du garantert IKKE tenkt på denne måten. Hvis planten skal overleve så får du heller bli mer miljøbevisst enn å nekte å redde inntil 7 mennesker hvis du selv dør!

Kjenner jeg blir sint av sånne mennesker!!!!!!!!!!!!!!

Hilde

08.des.2010 kl.00:28

Hei Helene:)

Har en pike som fikk nytt hjerte i 2005.Hun var 9år og frisk som en fisk inntil da.Brått på 3 uker ble hun kjempesyk og ble liggende på ecmo på riksen å vente på nytt hjerte.Vi var alle i sjokk.Vi gjikk ut i Dagblad mm. med å sette fokus på organdonasjon.Alt startet med min lille sms på mobil som gjikk landet rundt og endte i avisene.Min Andrea er nå 14 år,etter4 år som transplantert,og alt gjikk kjempefint, mistet hun alt hår,bryn og vipper , men nå 1 år etter,uten hår,er nesten alt kommet tilbake.Hun er kjempeglad da parykk og løsvipper tar enormt med tid og det er masse hun ikke kan gjøre.Masse skjer,men hun er i fin form ellers.Vi jobber for donorsaken og ønsker inderlig du får en ny tjangs med nytt hjerte.Helt enig i alt du skriver.Flott at du tør og bryr dg.Skulle gjerne hatt kontekt med dg,eg liker å høre hvordan det går med andre i vår situasjon.Masse lykke til xxx:)

Skriv en ny kommentar

Helene Andresen

Helene Andresen

20, Moss

Jeg er meg, hjertetransplantert og 20 år, jeg jobber mot å bli stylist, så faget mitt nå er frisør, og fra å med våren 2012 ser jeg frem til å ta master i MakeUp og hårstyling i Stockholm, Bloggen min handler om livet mitt rundt veien dit og mine tanker og meninger! Kontakt: heleneand@live.no

Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits